יש אנשים – ובמציאות שלנו הם לא מעטים – שהמילה 'ביטחון' היא חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלהם. אלו מנהלי האבטחה והמאבטחים המופקדים על הביטחון בארגונים ועל שלומם של אזרחים, עובדים, אורחים ומבקרים.
לא מפתיע, אם כן, שתחום האבטחה בישראל הפך מקצוע לכל דבר.
אחרי הכל, גופי הביטחון הרשמיים של מדינת ישראל ידועים בעולם כולו בהיותם מובילים בתחום האבטחה, בהיבטים של תכנון, טכנולוגיות, מניעה והיערכות ובעיקר ברמת הגורם האנושי.
ואכן, המוסד שנראה כמוביל בישראל את הנחלת האבטחה כמקצוע ובלימודי הביטחון הנו ה'המרכז לניהול וביטחון' במכללה האקדמית בוינגייט.
אם אתם בעניין של קריירה בתחום הביטחון, או אם אתם כבר מחזיקים בכזו ורוצים להתמקצע, שווה להמשיך איתנו ולשמוע את מה שיש לניר רן, מי שהקים את המרכז ואף עומד בראשו, להגיד בנושא.
ברשותך, נפתח בהסבר: מי אתם ומה אתם עושים? מה זה מכללה לביטחון?
"המרכז לניהול וביטחון (או בקיצור הַמַלְנָ"בּ) הוקם במטרה להוביל ניסיון וידע שנאגר בשב"כ ובמערך האבטחה 'הממלכתי' אל המגזרים הציבוריים והעסקיים בישראל.
הלכה למעשה אנחנו עוסקים בהכשרה של מנהלים ובעלי תפקידים לניהול מערכי אבטחה מורכבים להתמודדות עם איומים של טרור, פשיעה וסדר ציבורי בשגרה ולהתמודדות במצבי חירום".
למי מיועדים הלימודים אצלכם?
"הקורסים בתחום ניהול האבטחה מיועדים לאנשים המעוניינים להשתלב או להתקדם בתפקידי ניהול ופיקוד על מערכי אבטחה בכלל המגזרים. בנוסף אנחנו מעבירים קורסים והכשרות המשך למנהלי אבטחה בתחומים שונים. קיימים קורסים נוספים שלא עוסקים במובהק בתחומי האבטחה".
למשל?
"קורס 'מודיעין עסקי תחרותי', 'מניעת אובדן עסקי', 'מהימנות עובדים' והשתלמויות בנות 16 – 50 שעות לימוד בנושאים כגון 'תשאול', 'שיטת הפרופיל', 'ניהול ריאיון' ועוד. בנוסף אנחנו מעבירים קורסים וימי עיון בתחומי הניהול".
לקבלת פרטים מלאים וייעוץ בחינם הירשמו כאן
במילים אחרות, נדמה כי כל עולמות הביטחון על רובדיהם השונים והמגוונים באים לכדי מימוש לימודי במלנ"ב.
בקורס מודיעין עסקי תחרותי, למשל, המיועד למנהלים ולבעלי תפקידים העוסקים בתחום הפיתוח העסקי, השיווק, המחקר והביטחון, נושאי הלימוד כוללים:
• מושגי יסוד בכלכלה
• מבוא למודיעין עסקי תחרותי
• מודיעין בסביבה עסקית
• מקורות המידע
• הכרת השחקנים
• תיאוריה מול פרקטיקה ועוד.
קורס מנהלי אבטחה מתקדם בתו תקן משטרת ישראל, המיועד לבוגרי קורס מנב"טים מונחה מ"י, עוסק בין היתר ב:
• אתגרי הביטחון לאומי
• אסטרטגיות הרתעה ודיפלומטיה
• חזית העורף
• וכן תכני ניהול רבים ובכלל זה יסודות הניהול, סגנונות ניהול, תקשורת בין אישית וניהולית ועוד.
להערכתך, במדינה כמו שלנו – מותר להניח שתמיד נצטרך אנשי ביטחון כך שמדובר במקצוע מבטיח שלא ילך לשום מקום?
"זה אומנם נכון לטווח הזמן הנראה לעין, גם אם מותר לנו לקוות שלא לתמיד. המטרה שלנו היא שאנשי האבטחה יתמודדו עם האיום באופן כזה שארגונים יוכלו לקיים את פעילותם ואת שגרת חייהם.
עבור רבים הפועלים במרחב הציבורי והעסקי, תחום האבטחה הוא הקריירה העיקרית וארוכת הטווח שלהם. עם זאת, הרבה אנשים שהתחילו את הקריירה הארגונית שלהם כמנהלי אבטחה התפתחו לתפקידי ניהול בכירים בשורות הארגונים בהם הם פועלים.
בנוסף לידע בתחום האבטחה, אנחנו מציידים את הבוגרים שלנו בארגז כלים בתחומי הניהול והתרבות הארגונית באופן שיאפשר להם להיות חלק מצוות ניהול בהיותם מנהלי אבטחה וגם להשתלב בתפקידי ניהול אחרים".
ולסיום – מה יש לך לומר למי שמתלבט?
"אנחנו ממליצים למנהל שמעוניין לקדם את אנשיו ולכל אדם שרוצה לרכוש מקצוע, לקחת את עצמו ברצינות ולשים את הדגש על רמת הלימוד ועל הידע שירכוש, ולא על הקלות או המחיר הזול של השגת התעודה.
זה אומר לבצע מחקר ולהירשם ללימודים במכללה הטובה ביותר בתחום. על כל אדם לזכור שהוא עצמו הנו הנכס היקר ביותר שבו עליו להשקיע על מנת להתקדם. אבטחה אפקטיבית, מבוססת על תפיסה פרואקטיבית שמשמעותה נקיטת צעדים יזומים מראש על מנת להתמודד עם איומים עתידיים. וכמרכיב ראשון בגישה פרואקטיבית אדם צריך לכוון את עצמו להצלחה".