הצעדים הראשונים באקדמיה הם גם הראשונים להגשמה המקצועית שלכם. שווה לצעוד אותם בזהירות.
- מה עושה לכם טוב?
עמוק בפנים אתם הרי יודעים – פחות או יותר – את התשובה. אם אתם מעדיפים להעביר ימים שלמים בלי לראות אנשים – לימודי משפטים/פסיכולוגיה לא בשבילכם גם אם לאמא יש משרד/קליניקה מצליחים. בהזדמנות זו שווה להיזכר בחלומות ילדות, מקצועות אהובים בתיכון ולא פחות חשוב: מי מחזיק בקריירה כזו שעושה לכם חשק להתחלף כאן ועכשיו. זו התחלה מצוינת.
- מה אומרים על זה?
האינטרנט, הימים הפתוחים במוסדות החינוך, חברים שכבר עשו את זה – כל אלה ועוד הם משאבי ידע חשובים שכדאי לנצל. שווה להקדיש זמן, לבדוק לעומק ולהקשיב לעצות מסביב. יש מצב שתופתעו. שאלתם את עצמכם מהם המקצועות שצפויים להיכחד בטווח של עשרים השנים הקרובות?
- עדיין מתלבטים בין ראיית חשבון לפילוסופיה?
כדאי שתחזרו צעד אחורה. שכן בשלב הזה כדאי שתתרכזו ב-2-3 תחומי עניין.

- רגע, תתקבלו בכלל?
כן, זה הרגע לבדוק את תנאי הקבלה. והנה נתון מעניין: לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ההעדפה ללימודים גבוהים במכללות על פני אוניברסיטאות הולכת ועולה משנה לשנה. עוד מספרים הנתונים כי שיעור המועמדים שנדחו על ידי אוניברסיטאות בישראל עולה, בעוד שלמכללות דווקא מתקבלים יותר מועמדים.
- מה עדיף? 100 ב-3 יחידות או 80 ב-5?
בהחלט ייתכן שכדאי לשקול שנת מכינה ושיפור הבגרות במקום להתפשר על תואר מבוזבז שלא באמת בא לכם עליו.
- וכמה זה עולה אתם יודעים?
מחיר לתואר נע בים 10,000 – 30,000 ₪ ולעיתים יותר. רצוי לבחון את הנושא, כולל את השאלה האם עליכם לדאוג לעצמכם למגורים ולמחיה (עוד 50,000 ₪ בממוצע) או שההורים כבר ידאגו לזה.
- יש קפיטריה? ועבודה?
מהי סביבת הלימודים במקום אותו אתם שוקלים להפוך לביתכם השני בשנים הקרובות. איך המרצים, הכיתות, הספרייה או אולמות המחשבים? הציוד במעבדה חדש או משנות ה-60? כמה תלמידים צפויים לשבת לצדכם בקורס? מבטיחים לכם עזרה בהשמה? בדקו את זה. לא תאמינו כמה זה חשוב.
