המשחקים האולימפיים טוקיו 2020 מתקרבים בצעדי קפיצה משולשת וצפויים להיפתח ב-24 ביולי.
בינתיים, אין הודעה חדשה מהוועד האולימפי באשר לשאלת קיומם של המשחקים האולימפיים ה-32, ו-206 המדינות הצפויות להשתתף בהם מתכוננות כאילו אין קורונה בעולם.
העניין הוא, שיש. ועוד איך.
יפן, חשוב להגיד, היא אחת המדינות שנפגעו קשה מנגיף הקורונה בה סופרים כבר עכשיו (מחצית מארס) קרוב ל-1,500 נדבקים ועשרות מתים.
אבל מנגד, הנשיא שינזו אבה ממשיך לטעון בתוקף כי עסקים כרגיל ואירוח האולימפיאדה בעינו עומד, ובכלל זה גם המשחקים הפראלימפיים.
ימים יגידו.
אם זה אכן יקרה כמתוכנן, זו תהיה הפעם השנייה שיפן מארחת את האולימפיאדה, הקודמת הייתה ב-1964. בתוך כך, אירועי ספורט גדולים שאמורים היו להתקיים במדינות שונות בעולם דווקא נדחים: משחקי הסריה A באיטליה כמו גם ליגת הכדורגל ביפן עצמה.
המשלחת הישראלית לטוקיו 2020
המשלחת הישראלית לטוקיו תהיה הגדולה ביותר שיצאה מכאן אי פעם: כ-80 ספורטאיות וספורטאים שמתאמנים לקראת האירוע לפחות 4 שנים.
ענפי הספורט בהם צפויה ישראל לקבל ייצוג הם אופניים, אתלטיקה, בייסבול, גלישת גלים, התעמלות (אמנותית ומכשירים), קליעה, רכיבה, שחייה ושיט.
במשחקים הפאראלימפיים צפויים להשתתף 15 ספורטאים מ-4 ענפי ספורט: חתירה, כדורשער, קליעה ושחייה.
האצטדיון האולימפי החדש של טוקיו
היערכות לאולימפיאדה היא עניין מגה ענק שדורש מהעיר + המדינה המארחת המון משאבים. זה לא רק כבוד גדול לארח אולימפיאדה זה גם יופי של דבר לכלכלה: זכויות השידור, הכרטיסים למשחקים וכמובן בתי המלון ומתקני האירוח בהם עתידים להתאכסן הספורטאים, אורחי התחרויות וכמובן כתבי ספורט – כל אלה מצליחים בדרך כלל להפוך את האירוע לרווחי למדי עבור המדינה המארחת.
שלא לדבר על מתקני הספורט הייעודיים שנבנים לכבוד התחרויות ועתידים אחר כך לשמש את המקומיים.
מספיק לראות מה עשתה אולימפיאדת החורף לסוצ'י שברוסיה בתקציב כולל של 11.7 מיליארד דולר כדי להבין את השינוי התפיסתי שאולימפיאדה יכולה להביא למארחיה.
טוקיו עסוקה מאז ההכרזה על קיומם של המשחקים אצלה בהכנות והיות שכך נבנה בה אצטדיון חדש עם 68,000 מושבים שעלות הקמתו עומדת על 149 מיליארד ין.
וזה לא הכל: גם בריכת שחייה אולימפית שעלה להקימה כחצי מיליארד דולר. ומלבדה עוד כ-6 מתקני ספורט עתירי מזגנים וחדשנות כמו שרק היפנים יודעים. מי היה מאמין שהחום הגדול שצפוי לשרור שם ביולי-אוגוסט הוא הדבר האחרון שמטריד את המשתתפים…
האם תקדים ביטול האולימפיאדה יחזור?
ועוד משהו על אירוע הספורט הגדול בעולם: המסורת האולימפית אמנם נוסדה, כידוע, ביוון העתיקה אבל התחדשה רק בשנת 1896. המשחקים האולימפיים הראשונים לעת החדשה שנערכו, איך לא, באתונה.
יוון אמנם שאפה שכל האולימפיאדות ייערכו אצלה אבל במקום זאת הוחלט על סבב בין מדינות העולם – אלה שעוברות את המכרז של הוועד האולימפי לאחר שהוכיחו כי הן מסוגלות להרים אירוע בסדר גודל כזה.
ואכן, אם באולימפיאדה הראשונה שנערכה בעת החדשה השתתפו בתחרויות 245 ספורטאים (זכרים בלבד בשלב הזה) הרי שהיום מדובר על קרוב ל-13,000 מתחרים ומתחרות (נשים הורשו להשתתף החל מהאולימפיאדה השנייה, שנערכה בפריז).
מאז חודשו המשחקים האולימפיים נערכו 30 אולימפיאדות. 3 בלבד התבטלו: השישית (1916), וכן ה-12 וה-13 בשל מלחמות העולם הראשונה והשנייה.
גם נגיף הזיקה, שאיים על האולימפיאדה האחרונה (ריו 2016) לא הצליח לשבור את המסורת.
האם 2020 בסכנה? כנראה שכן, אבל עוד מוקדם להכריע.
כרגע, כאמור, טוענים כולם – היפנים ואנשי הוועד האולימפי – שבעוד 4.5 חודשים ניפגש על הדשא בטוקיו. אחרי הכל קשה לזרוק לפח קרוב ל-13 מיליארד דולר שהושקעו שם עד כה, מה שהופך את המשחקים האולימפיים ביפן ליקרים ביותר אחרי אלה שנערכו בלונדון ב-2012.
בינתיים בכל מקרה ניתן לרכוש כרטיסים כרגיל, ולבחור מקום טוב לשבת מבין 8 מיליון הכרטיסים שהופצו לקראת המשחקים.
בתקווה לבריאות טובה ולפיד אולימפי מאיר לכולנו…