מפגש מיוחד עם התרבות וההיסטוריה בזכות שני מדריכים מומחים להיסטוריה, ספרות, יהדות וגיאוגרפיה
כל כך הרבה שנים חיכיתי לשיחה עם הדוקטורנטית מיכל רוזוליו. והמצחיק? בכלל לא ידעתי שלזה אני מחכה. מה כן? חיכיתי שיבוא סיפור אחר שיצבע בעוד גוון את ההיסטוריה של עמנו, בעיקר זו שהתרחשה באירופה אי אז בימי הקהילות היהודיות שחיו שם, אותן קהילות שוקקות שקדמו להקמת המדינה.
למה? כי זהו סיפור שלא מספרים. מספרים על רדיפות, אנטישמיות, ציונות ושואה. מדברים על חורבן, בריחה ותקומה. פחות מדברים על אותם חיים מלאים ושלמים של אנשים שחיו במקומות הללו מתוך בחירה שמחה ותוך כדי בנייה בלתי פוסקת ללא שמץ התנצלות.
ואכן רוזוליו, סטודנטית לתואר שלישי בבן גוריון עם דוקטורט שעוסק בחינוך הציוני בפולין וליטא בין המלחמות (או כמו שהיא אומרת "למעשה הוא עוסק באנשים"), עומדת בראש טיול מקסים, או סמינר מטייל אם תרצו, לארצות הבלטיות לצידו של יוליק גורביץ', יהודי דובר עברית שחי בווילנה, מדריך בכיר ומנוסה לארצות הבלטיות.
בואי נתחיל משאלה טריוויאלית במקצת: לאן מטיילים?
"גיאוגרפית – לווילנה, קובנה, ריגה וטאלין, רק שלמעשה זהו סמינר שמתחקה אחר חיי הקהילות היהודיות באזור הבלטי. בהקשר זה מעניינות במיוחד מאתיים השנים האחרונות, שהתאפיינו בקיטוב רעיוני וחברתי בין מי ששאפו לשמר את אורח החיים היהודי-מסורתי, ובין אלה שחלמו להשתלב באירופה הפתוחה, המודרנית והצומחת תרבותית. דמויות כמו הגאון מווילנה ואבא קובנר, אברהם מאפו ולאה גולדברג, ישעיהו ליבוביץ', ישעיהו ברלין ועוד רבים אחרים 'מלווים' את המסע הזה שחוצה עיירות מרוחקות וכפרים נידחים. הכל, כדי לרדת לעומקו של עולם תרבותי מגוון, מופלא וייחודי. זאת, בתוך תפאורה נהדרת של נופים יוצאי דופן ועושר תרבותי של מי שחיים שם כעת".

כלומר, איזה סיפור מספר הטיול?
"אנחנו כאן, כידוע, מאד רגילים לחשוב שמדינת ישראל היא-היא התשובה הנכונה והיחידה. והנה שם, בעוד הציונות הייתה כבר שרירה וקיימת, חיו קהילות יהודיות גדולות עם המון אהבה למקום בו נולדו ובו ניהלו את חייהן, תוך שהן לא מוותרות על הציונות. היו, למשל, מורים שלימדו רק בעברית, כדי שמגיל צעיר הם ילמדו את השפה במרחב שלא דובר עברית. תוך שהם לא מוותרים על פדגוגיה מתקדמת. נורא מסקרן להבין מי היו המורים האלה. ואם לענות במדויק יותר לשאלתך, אז הסמינר עוסק בעולם היהודי העשיר כל כך רוחנית שהיה שם ובין הכלום שנותר. זהו בהחלט לא מסע שואה, אבל אי אפשר שלא להסתובב במרחבים האלה בלי לתהות איך זה שאין לו זכר כמעט עד היום".
ומה אתם – את ויוליק – מביאים אתכם למסע?
"את העומק. אנשים מטיילים במקומות הללו ובזה אין כל חדש. יש גם לא מעט חומרי קריאה רלוונטיים. אבל אנחנו, יוליק – יהודי ליטאי דובר עברית שוטפת, שנולד בליטא של בריה"מ, התבגר וגדל בה ומחזיק בידע אינסופי בנושאי תרבות, אמנות, מוסיקה והחיים בכלל, ואני – מהזווית האקדמית, מביאים את העומק של הסיפור כולו. לעמוד מול הפסל של מאפו כל אחד יכול. לעמוד מול הפסל הזה ולדון בהשפעה העצומה שהייתה לו זה עניין אחר".

במאמר מוסגר נסביר כי מטרתו של "סמינר מטייל" היא בדיוק זו: להביא את משתתפיו ללמוד דברים חדשים באמצעות ולצד מעבר בנקודות בהן עוברים. זהו למעשה תוכן שמוביל מסלול וכך הוא מתוכנן ונתפר עד פיסת המידע האחרונה. קשרי תרבות תבל, החברה שמקיימת את הסמינר הנ"ל (שיש לו, כמובן, עוד "אחים" רבים נוספים), ידועה מאד באיכות טיוליה הודות לשני דברים עיקריים: הדרכה מעולה ורמת ארגון מהגבוהות שנראו.
מניסיונך, מי במיוחד ייהנה מהטיול הזה? למי מתאים? למי פחות?
"הטיול מתאים מאד לכל מי שיש להם עניין בנושאים האלה ומוכנים לשמוע. זהו בהחלט לא טיול שופינג ולא 'מימינכם ומשמאלכם'. יש גם כאלה שהייתה להם משפחה שם ויוצאים לטיול כזה כדי לנסות להרגיש איך הקרובים שלהם חיו. מישהי אמרה לי באיזו נקודת תצפית שעמדנו בה שהיא יודעת שגם דוד שלה עמד כאן באותה נקודה ממש והיא רוצה לדעת לא רק מה הוא ראה, אלא גם מה קנה, איזה ספרים קרא ובתוך איזה עולם יהודי הוא חי. הרי בסוף זה הכל אנשים".
כן, לא טעיתם. רוזוליו היא אישה מרתקת. מין שילוב מיוחד של ידע עצום, רגישות, תבונה והמון סקרנות שואלת שאוהבת בני אדם ורואה בהם "אובייקט" למחקר:
"כל מי שמתעסק בחומרים האלה (ונדמה לי שבמציאות שלנו אין מישהו שלא), מגיע לשאלות בלתי נמנעות. לי המחקר גילה דברים מדהימים, וגם תוך כדי הטיול זה קורה. נכנסים שם לבית כנסת וגם אם פה בארץ זה לא מדבר אלייך, שם את מייד מרגישה שייכת. למה זה קורה? ואם מדובר בבית כנסת שהייתה בו מקהלה, אז נשאלת השאלה כיצד זה אבד בדרך הנה. אולי לבית כנסת יש תפקיד תרבותי קהילתי ודווקא חשוב שתהיה בו מקהלה? ברור שזה מטען הרבה יותר משמעותי מאשר ה- 3 שורות שאפשר לקרוא על זה בספר".
דמייני עכשיו את עדנה, שעלתה לארץ בתור סוניה כשהייתה בת 10 ומהשנייה שירדה מהאנייה סילקה מעצמה כל סממן גלותי. מה היא תגלה בטיול כזה?
"טיול כזה ייקח אותה להיכרות מחודשת עם מה שהיה העולם שלה לפני שהכל התמוטט. היו בו אנשים מדהימים ותרבות מפוארת שמשום מה מישהו נתן לנו פה להתבייש בה. אולי זה יגרום לה להבין שהחיים שלה ושל משפחתה שם לא היו סתמיים. כן, זה נגמר רע, בין השאר כי לא השכילו להבין שכשיהודים חיים כמיעוט איפשהו זה אף פעם לא נגמר טוב. אז אנחנו לא מייפים את המציאות, אבל בהחלט בוחרים להציג אותה כפי שהייתה: עשירה, יפה, מורכבת ותרבותית".
הטיולים המאורגנים של קשרי תרבות תבל הם חבילה שלמה, מאורגנת היטב, הכוללת הכל.