לא בטוח שידעתם, אבל מעבר בין קופות חולים פשוט מאי פעם. שווה לכם לבדוק.
רווית (36), בעלת סוכנות ביטוח, נשואה ואמא ל-3 קטנטנים עברה עם משפחתה לשכונת רמות שבבאר שבע בראשית יולי. הסיבה למעבר, למקרה ששאלתם, היא הצעת עבודה ("שאי אפשר היה לסרב לה") שקיבל בעלה באחת מחברות ההייטק הרבות שעברו לאזור הדרום.
רווית בחורה מסודרת. היא לא בחרה בית לפני שבדקה את בתי הספר, השירותים הקהילתיים ואפילו את מכון הכושר הקרוב.
הדבר היחיד לגביו היה לה ספק הוא עניין קופת החולים: "כאמא לילדים אני יודעת היטב עד כמה זמינות, נוחות ומקצועיות חשובות בכל הקשור לקופת חולים. כשגיליתי שקופת החולים שלנו לא נותנת את המענה לו אני מצפה מקופת חולים באזור הדרום החלטתי לבדוק חלופות. מניסיון, אני יודעת שהכי טוב זה לשאול את מי שחי בסביבה. חשוב לי שסניף קופת החולים שלי יכלול כמה שיותר שירותים במקום אחד, והכוונה היא למוקד חירום, רפואת ילדים, נשים, שיניים, מעבדה, רפואה מקצועית ועוד. אבל אחרי כל כך הרבה שנים בקופת חולים אחת, חששתי לעבור לאחרת..".

אז בשביל רווית, כמו בשביל כל מי שמתלבט האם וכיצד לעבור קופת חולים, הנה שאלות שאולי שאלתם את עצמכם ובעיקר תשובות שיניחו את דעתכם.
האם אפשר לעבור קופת חולים?
בוודאי. ברגע שמצאתם קופת חולים ששירותיה וקרבתה מתאימים לכם יותר, החוק במדינה מאפשר לכם לעבור אליה וזה אפילו פשוט: אתר הביטוח הלאומי מציע מילוי טופס מקוון באמצעותו ניתן לעבור לקופת חולים חדשה. על פי הנתונים מדובר בשירות שהולך וצובר תאוצה – במיוחד לעוברים לקופת חולים מכבי (37.3 אחוז מבין המצטרפים בשירות זה).
חשוב לדעת כי במהלך שנה ניתן לעבור פעמיים בלבד לקופת חולים אחרת. כמו כן, אמנם ניתן להירשם למעבר מקופה אחת לשנייה בכל עת, אולם המעבר ייכנס לתוקף רק בהתאם למועדים הקבועים בחוק.
איך אדע אם כדאי לי לעבור?
גם זה די פשוט. ייעודה של קופת חולים הינו לתת לכם את השירות הרפואי המקצועי, הזמין והנוח ביותר עבורכם. במידה וגיליתם שקופת חולים אחרת באזור מגוריכם נותנת שירותים נוחים ומתאימים לכם יותר – זה הזמן לעבור. מיקום וזמינות הן ללא ספק סיבות חשובות, אבל מקצועיות ושירות הן סיבות טובות לא פחות, אם לא יותר.
אנחנו בדקנו, למשל, את ההיצע של קופ"ח מכבי באזור הדרום וגילינו 4 מרכזים רפואיים חדשים: מרכז רפואי נווה זאב, מרכז רפואי רמות, מרכז רפואי י"א ומרכז רפואי ט'. זאת, לצד המרכז הרפואי נגב, הכולל את כל מגוון השירותים הרפואיים כמעט.
פריסה נוחה לכל הדעות, אבל זה לא הכל, כי מה שצריך לעניין את מי שבוחן מעבר לקופת חולים אחרת הוא היצע השירות וזמינותו.
ואכן, מרכזי מכבי באזור הדרום מציעים את מכלול תחומי הרפואה שרובנו צריכים: מוקד חירום, משפחה, ילדים, נשים, מעבדה, שירותי אחיות, עבודה סוציאלית, דיאטנית, אחות ליווי הריון, טיפת חלב, רפואה משלימה ועוד. וכל אלה, בזמינות מרבית, חלקם 24/7.

קופת החולים רשאית לא "לקבל אותי"?
חוק ביטוח בריאות ממלכתי מאפשר לכל אזרחי המדינה לבחור את קופת החולים בה ירצו להיות חברים ואף מחייב את הקופה להעניק להם את כלל השירותים הכלולים בסל הבריאות. לפי החוק, קופת החולים אליה תרצו לעבור חייבת לקבל אתכם, ללא תנאי קבלה (גם לא כאלה הקשורים לגיל או למצב בריאותי). כמו כן, בניגוד לעבר, החוק קובע כי מקום עבודה אינו יכול להחליט עבור העובד באיזו קופת חולים הוא יהיה מבוטח. מה שכן, תידרשו לוותק של שנה וחצי לפחות בקופת החולים ממנה מבקש המבוטח לעבור.
מותר להתחרט?
בהחלט. הבקשה לביטול המעבר מתבצעת באותן דרכים בהם ביצעתם אותו.
מה עם התיק הרפואי שלי?
במסגרת החוק המחייב שמירת סודיות רפואית קופת החולים החדשה שלכם לא יכולה לדרוש מקופת החולים הקודמת את פרטיכם הרפואיים. ואולם, כדי שהנתונים יהיו ברשותכם – על כל מקרה, שלא נדע – כדאי שאתם עצמכם תבקשו מהרופא המטפל את תיקכם הרפואי הכולל את כל ההיסטוריה הרפואית שלכם.
ורגע – מה עם הביטוח המשלים?
גם במקרה זה החוק לצדכם. אם היה ברשותכם ביטוח משלים בקופה הקודמת ותבקשו להצטרף לביטוח משלים מקביל בקופה החדשה, במידה ותעשו זאת תוך 90 יום מיום תחילת חברותכם, הנכם זכאים לפטור או לקיצור של תקופות ההמתנה למיניהן.
בחלק מקופות החולים מתאפשר במסגרת מבצעים שונים מעבר לקופת חולים חדשה תוך קבלת ההטבות של הביטוח המשלים ללא תקופות המתנה.
בשורה התחתונה: רווית ומשפחתה אכן עברו למכבי. לא לפני שהיא – בחורה מסודרת, כבר אמרנו – בדקה שהיא מקבלת את מעטפת הבריאות המלאה לה היא מצפה.
החוק, כדאי לזכור, נמצא לצדינו האזרחים במקרה זה של מעבר חופשי יחסית בין קופות חולים. כדאי וחשוב לנצל את היתרונות שבו. לבריאות!