ד"ר אילן גור: "95 אחוז מהמקרים שמגיעים אלינו למוקד לרפואה דחופה יקבלו מענה מלא ומספק, ואילו 5 אחוז בלבד יופנו על ידנו לחדר המיון".
כולנו מכירים אותן, את הידיעות החדשותיות המתריעות על חדרי המיון שקורסים מהעומס ואת הדיווחים על שעות ההמתנה הרבות והמתישות. למעשה, ידיעות מעין אלה פוגשות אותנו הרבה לאחרונה – ובכל מקרה כבר מזמן לא רק באמצע החורף כשהשפעת תוקפת. לרוב, אנחנו מעלימים עין כשהאינפורמציה הזו עולה, כמו מודים למזלנו הטוב שכרגע לפחות, אנחנו לא נזקקים לשירות הזה.
יחד עם זאת, חשוב לדעת שאחת הסיבות לכך שהתפוסה בחדרי המיון עולה על גדותיה, היא אנחנו: שמגיעים לשם על אף שיכלו לקבל טיפול מהיר ויעיל באחד ממוקדי הרפואה הדחופה שמציעות קופות החולים בישראל.
אבל כל העניין הוא שמרבית המקרים הרפואיים יקבלו מענה הולם ומלא במוקדי הרפואה דחופה, לא כל שכן במוקדים המקצועיים שיש היום, המציעים שירותים רפואיים מגוונים מאד בשעות פעילות נוחות מתמיד.
שניים כאלה פגשנו דווקא באזור תל אביב: האחד ברחוב יגאל אלון 90 לטובת תושבי תל אביב, והשני ברחוב ההסתדרות 35 בחולון לרווחת תושבי אזור חולון ובת ים. שניהם, מיועדים למבוטחי הכללית.

"במרבית המקרים אפשר בתוך שעה להיות בחוץ"
ד"ר אילן גור הוא מומחה לרפואת ילדים, פגים ורופא משפחה בקהילה עם ותק של כ- 35 שנה. פגשנו גם אותו במוקד יגאל אלון, משום שבנוסף לתארים שלעיל, מכהן גור גם כמנהל הרפואי של רשת מרפאות 'ביקור רופא', האמונה מעתה על מוקדי החירום החדשים לתושבי תל אביב וחולון.
מהם, אם כן, המקרים הנפוצים איתם הורים לילדים מחפשים מענה דחוף?
"כאשר מדובר בילדים, אחת הסיבות השכיחות ביותר היא חום גבוה. הורים לילדים בכל הגילאים כמעט, נלחצים מאד כאשר מד החום מראה 40 מעלות, כי הם סבורים שהיות וההבדל בין 40 ל-42 הוא 'בסך הכל 2 מעלות' יש סיבה לדאגה. אבל חשוב להבין כי מדובר בהבדל של שמיים וארץ. עם 42 מעלות אכן יש הצדקה לגשת לחדר מיון במהרה, כמו גם עם תינוקות בני עד חודשיים עם 38.5 ומעלה. אבל חום, חשוב לזכור, הוא ביטוי לפעולתן של המערכות החיסוניות בגוף שמנסות לפגוע ולהרוס את הגורם הזיהומי. לכן, חום לא הורג אלא עוזר לטפל".
ד"ר גור אף יודע לסכם את תקופת החגים הממושכת מבחינת המוקדים החדשים: "בתקופות כאלה של ימי חג רציפים הפניות למוקדים רבות יותר, באופן טבעי. יחד עם זאת, הצלחנו להפחית בצורה משמעותית את כמות ההפניות למיון – עד כדי 5-6 אחוז בלבד שהופנו – והסיבה העיקרית לכך היא הרופאים המומחים במוקדים: כרופא ילדים, אני יודע לאבחן או לעשות אינהלציה במקרה הצורך לילד שמגיע עם התקף אסטמה או עם שיעול חריף. באותו אופן רופא מומחה לרפואת משפחה יודע להרגיע מישהו שמגיע עם כאבים בחזה, משהה אותו שעה-שעתיים במוקד במקרה הצורך עד שהוא חוזר הביתה בריא ושמח במקום לשבת 7 שעות במיון".

אילו עוד מקרים נפוצים מגיעים למוקד?
"התייבשות, שלשולים למיניהם ועכשיו, לקראת החורף, אנחנו מניחים שיתרבו הפניות עם מחלות נשימה, בעיקר בקרב ילדים, ואני משוכנע שנדע לתת מענה שעומד בסטנדרטים מחמירים לכל פניה מצד אחד, ומצד שני לא נסכן כמובן אף חולה, כך שאם נראה שיש בכך צורך נפנה למיון".
כלומר המלצתך היא: פנו למוקד לרפואה דחופה וחסכו לעצמכם את ההמתנה בחדר המיון?
"בהחלט. ראשית, מכיוון שהמוקד הרפואי קרוב וזמין יותר, זמן ההמתנה בו קצר לאין שיעור וכך גם החשיפה למגוון מחלות אחרות. אך בעיקר מכיוון שהיום, המוקדים הרפואיים מצוידים במיטב האמצעים המאפשרים להגיע לאבחנה – כמו מעבדה שמספקת תשובות בתוך דקות כדי לדעת אם מדובר בחיידק או בוירוס למשל, צילום ועוד – ולתת לה מענה. גם בהיבט המקצועי, כאמור, מציעים המוקדים שלנו את המיטב משום שעובדים שם רופאים מקצועיים שגם קשורים למנהלים רפואיים מומחים בתחומם המסייעים במקרים בהם נדרש ייעוץ מורכב יותר".
כלומר במרבית המקרים – יש לכם מענה רפואי הולם ומספק?
"לחלוטין. למעשה, 95 אחוז מהפניות איתן מגיעים למוקד לרפואה דחופה יקבלו מענה מלא אצלנו, לעומת 5 אחוז בלבד שיופנו על ידנו לחדר מיון – כשגם לשם עדיף, כידוע, להגיע עם הפניה. חדר המיון הוא לאו דווקא המקום בו תקבלו את המענה הרפואי הטוב ביותר, אבל ללא ספק הוא הארוך ביותר".

ואצלכם, לעומת זאת, מהם טווחי ההמתנה?
"במרבית המקרים בתוך שעה אפשר להיות בחוץ. כמובן עם סטיות לכאן ולכאן הקשורות למצבים לא שגרתיים כאלה ואחרים כמו תקופות של מגפות שפעת וכדומה".
ואכן, שירותי הרפואה הדחופה אותם ניתן לקבל בשני המוקדים הללו כוללים רפואת משפחה וילדים ; שירותי טראומה – כלומר טיפול בחבלות, גיבוסים, תפירות ועירויים, שירותי כירורגיה ואורתופדיה, בדיקות מעבדה מקיפות, וכן א.ק.ג. ורנטגן עם פענוח מיידי.
או כפי שהיטיב לתאר זאת ד"ר גור: "אנחנו ערוכים ומוכנים לטפל בהרבה חולים במעט זמן ובאמצעות מגוון רחב של פתרונות הולמים – וזאת על מנת שתוכלו לחזור הביתה מהר עם מענה, ובמקרה הצורך יימשך הטיפול באמצעות רופא הקהילה".
ולסיכום הורים, חשוב להבין: לא מדובר על איזושהי פשרה מצדכם, שכן זהו בדיוק תפקידם של מוקדי החירום. חדרי המיון, לעומתם, נדרשים לטפל במצבי חירום מסכני חיים כמו נפגעי תאונות דרכים, אירועי לב או פציעות קשות כמו שברים פתוחים, חבלות ראש ועוד.
בחירה נכונה מצדנו, המטופלים, להגיע למוקדים המיועדים לכך, תחסוך המתנה ממושכת ומורטת עצבים, חשיפה לתחלואה שלא לצורך ולעיתים קרובות גם תשלום לא מבוטל.
תודה דוקטור. יש לך עצה לסיום? במיוחד לאור החורף המתקרב?
"שמרו על הילדים. חסנו נגד שפעת והשתדלו לא לחשוף למחלות שלא לצורך. זוהי, אגב, גם הסיבה העיקרית בגינה חולים יותר בחורף: החדרים הסגורים והלא מאווררים".
רק בריאות!
למוקד רפואה דחופה תל אביב – clalit.co.il
למוקד רפואה דחופה חולון – clalit.co.il