כי בעידן הגלובלי שם בדיוק טמון היתרון היחסי. זה שכולם מחפשים כל הזמן
תמיד קינאנו קצת באנשים האלה עם החוש המסחרי. הבחור מהרכש שגילה שלייבא זול יותר מלייצר וחסך למקום העבודה שלו עשרות אלפי שקלים, או החברה (מדריכת הטיולים) שגילתה שלייבא מסין כיסא נייד שמתקפל למקל הליכה ישנה לה את המאזן החודשי.
אבל חוש מסחרי או לא, מסתבר שכדי להפוך את זה לקריירה מכניסה צריך ללמוד.
ואכן, מבירור שלנו עולה כי סחר בינלאומי הוא אחד המקצועות הנחשקים לאחרונה, כנראה משום שיותר ויותר אנשים מבינים שלשם הולך העולם. אגב, לא רק אנשים שמחפשים כיוון לומדים זאת, אלא גם רבים מאלה שכבר עוסקים בתחום ורוצים ללמוד על החידושים הרבים בתחום.
את חגית (42), מנהלת מחלקת רכש במפעל מוכר בצפון הארץ פגשנו בהפסקת הקפה בין השיעורים בקורס סחר בינ"ל של המכללה העסקית. היא דווקא לא חדשה כלל בתחום, ודווקא משום כך עניין אותנו לשוחח איתה.

"אני עוסקת כבר 14 שנה בייבוא, אבל האמת היא שלא למדתי את זה בצורה מסודרת. למדתי מנהל עסקים ואחר כך למדתי ממנהל הרכש שהחלפתי. כל מי שעוסק בתחום יודע עד כמה יבוא ויצוא הם תהליכים מורכבים וממושכים, וכל ייעול וצמצום שלהם יכול לשנות את התמונה כולה. אז כן, זו הסיבה שהחלטתי ללכת ללמוד את זה בצורה מסודרת".
מה לקחת בעיקר?
"למדתי להתמודד בצורה חכמה יותר עם האתגר העיקרי שהמקצוע מציב לי: לחפש ולמצוא מקורות חדשים ואטרקטיביים יותר. הניסיון כבר לימד אותי שלזהות שווקי יבוא / יצוא פוטנציאליים יכול בקלות לתת לנו כביזנס את היתרון היחסי. אבל כדי שזה יקרה צריך להבין ממש טוב בחוקיות סחר החוץ, ללמוד על אמצעי ההובלה החדישים, ובסופו של דבר גם לדעת איך לחסוך בכל אלה".
היא צודקת. הרי לא משנה כמה עלויות הייצור שלכם נמוכות, תמיד כדאי לבדוק כמה פחות זה יעלה בסין, אבל כדי לקבל את השורה התחתונה צריך לדעת עוד כל כך הרבה דברים מעבר לזה: מונחי מכר בינ"ל, הסכמי סחר, מסי יבוא, חישוב עלויות היבוא ועוד.
המעניין היה שלצידה פגשנו גם חבר'ה צעירים שהחליטו לטפח את אותו חוש עסקי ולהוסיף לו ידע מקצועי מובהק, כזה שייתן להם את הכלים להשתלב בשוק העבודה מהר.

דודי (26), למשל: "אני חושב שמדובר בכלי עבודה סופר חשוב – לא משנה מה מתכננים לעשות בחיים. אתה אף פעם לא יכול לדעת מתי תרצה לעשות השלמת הכנסה עם מכירה אונליין של מוצרים שייבאת בעצמך, שלא לדבר על הביקוש הגדול לאנשים טובים בתחום. הרי אין היום חברה שאין לה קשר כלשהו לייבוא / ייצוא או שניהם".
לשאלתנו מה לומדים ועם מי – קיבלנו גם תשובות:
לומדים כאן, בין השאר, את מונחי המכר הבינלאומיים, מסמכים ואשראים בסחר הבינלאומי,
תהליך היבוא למדינת ישראל, הסכמי הסחר ואגף המכס על היבטיו השונים, מהו תהליך היצוא, שטרי מטען וביטוחים ימיים ואוויריים.
מגיעים לכאן עובדי מחלקות ייבוא וייצוא בחברות ומפעלים, אנשי בנקים, חברות ביטוח, עמילי מכס ומשלחים בינלאומיים, חברות תובלה, אנשי מנהל, רכש ולוגיסטיקה, ובכלל:
לכל המעוניינים להשתלב בתחומי היבוא, יצוא והסחר הבינלאומי.
אגב, הלומדים כאן, במכללה העסקית, נהנים גם בעזרה במציאת עבודה ואפשרות לקורסי המשך יוקרתיים המכינים לבחינות ההסמכה של אגף המכס והמע"מ.